Doç. Dr. Murat Tufan “Pilates kalp sağlığı için faydalıdır”

Doç. Dr. Murat Tufan "Pilates kalp sağlığı için faydalıdır"

Fiziksel gücü, esnekliği, duruşu geliştirmek ve zihinsel farkındalığı artırmak için tasarlanmış bir egzersiz sistemi olan Pilates, kalp sağlığı için de faydalıdır.

Pilates (telaffuz, puh-LAH-teez), 1880 yılında Almanya’da doğan Joseph Pilates tarafından geliştirilen bir egzersiz şeklidir. Çocukken astım ve kemik hastalıkları ile boğuşan Pilates vücudunda oluşan kısıtlamaları gene vücudunu kullanarak aşma yoluna yöneldi. . Bunu yaparken, yoga ve Zen meditasyonunun yanı sıra vücut geliştirme, jimnastik ve kayak da dahil olmak üzere bir dizi “zihin / beden” disiplininden ilham aldığı kişisel çalışmalara yöneldi.

Pilates, güçlenmeyi sağlayacak ama aynı zamanda ve esnekliği artırabilecek bir egzersiz şekli oluşturmak istedi. 1920’lerde, New York’ta bir fitness stüdyosu açtıktan sonra, en sadık müşterilerinin bazıları tanınmış dansçılardı. Daha sonra aktörler ve sporcular da bu gruba katıldı.

Pilates bir egzersiz talimat kılavuzu oluşturmak için fikirlerini asla kağıda dökmedi; daha sonra bu yöntemler öğrencileri tarafından yorum katılarak kayıtlara geçti. Yani bugün geriye kalan şey büyük ölçüde orijinal programın değişik versiyonlarıdır.

Dengeye ulaşmak anahtardır

Pilates yapmanın amacı esneklik ve güç arasında bir denge sağlamaktır; kas büyüklüğünü artırmak bir hedef değildir. Pilates yöntemini geliştirirken, doğal hareketler aracılığıyla “kontroloji” ya da koordineli beden-zihin-ruh gelişimine önem verdi. Nihai egzersiz formunu geliştirmek için; doğu egzersizi yaklaşımını (sakinlik, merkezlilik) batı yaklaşımı (hareket, kas tonusu ve gücü) ile birleştirdi ve sonuç olarak güç ve zarafeti artıran zorlanma olmadan yapılan bir egzersiz türü ortaya çıktı. Pilates ayrıca, zaman içinde geliştirdiği yüzlerce hareket için çeşitli aparatlar tasarladı.
Pilates yöntemine rehberlik eden ilkelerden bazıları; her hareket üzerinde konsantrasyon, karın ve bel kaslarının kullanımı, hassas akıcı hareket kalıpları ve nefes kontrolü içerir. Hareket tipine bağlı olarak, Pilates rutinleri özel olarak tasarlanmış aparatlarda veya bir hasır ya da battaniye üzerinde yapılabilir. Fiziksel güç oluşturma ve esnekliği artırma yeteneğine ek olarak Pilates yapmak; bağışıklık sistemini güçlendirmeye, stresi azaltmaya ve sırt veya boyun ağrısı gibi vücut rahatsızlıklarını hafifletmeye yardımcı olmuştur. Doğru bir şekilde (ve en azından başlangıçta, sertifikalı bir Pilates eğitmeninin gözetimi altında) gerçekleştirilen Pilates egzersizleri yetişkinler, yaşlılar, hamile kadınlar ve çocuklar için güvenlidir.

Pilates ve Kalp Hastalığının Önlenmesi

Kalp hastalığının birincil ve ikincil önlenmesi için en iyi egzersiz türü aerobik egzersizdir. Pilates sistemi aerobik olarak düşünülmemesine rağmen, düzenli bir aerobik programına (yürüme, bisiklete binme veya yüzme gibi) mükemmel bir yardımcıdır. Özellikle, potansiyel stres azaltma özellikleri uzun süreli kalp sağlığını destekler.

Pilates’in diğer avantajları:

  • Denge, koordinasyon ve dolaşımı iyileştirir
  • Sporda performansı artırır (örneğin, golf, kayak, paten, dans)
  • Vücudu kaslarını uzatır
  • Postüral problemleri iyileştirir; sırt ağrısını hafifletebilir
  • Merkez kaslarının gücünü / stabilitesini ve çevresel hareketliliğini artırır
  • Yaralanmaları önlemeye yardımcı olur
  • Hareket kolaylığı sağlar
  • Gücü ve esnekliği dengeler
  • Vücut farkındalığını artırır
  • Eklemleri zorlamaz
  • Rehabilitasyon hastalarından (kardiyak rehabilitasyon hastaları dahil) seçkin sporculara kadar çok çeşitli fitness ve yetenek seviyeleri için özelleştirilebilir
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir

Kaynak: muratturfan.com/pilates-ve-kalp-sagligi

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir